YinYoga Room

Katonah Yoga

Katonah Yoga, Taoïstische theorie, heilige geometrie, magie, mythologie, metafoor en verbeelding in een praktisch raamwerk, ontworpen om ons persoonlijk en gemeenschappelijk welzijn te versterken. Framing the Practice. Persoonlijke ruimte wordt gedefinieerd en verfijnd. Het verweven van de Katonah Yoga theorie in jouw yoga practice en jouw persoonlijk welzijn. The Body as the House. Traveling the Magic Staircase. Anywhere the Mind goes the Breath can follow. Anywhere the Breath goes the Mind can access. 

Mijn huidige lessen zijn diep geïnspireerd door mijn relatie met Nevine Michaan, de founder van Katonah Yoga. Haar mythen, kaarten en metaforen hebben mijn practice doordrenkt. Katonah Yoga is een Hatha yoga practice die in wezen diep syncretisch is. Nevine heeft decennia van studie over tradities in yoga, Taoism, westerse esoterica, geometrie en meer gebruikt om een belichaamde filosofie te ontwikkelen, die ik als meeslepend, belonend en krachtig beleef.

Een van de aspecten van Nevine’s benadering die ik het meest bewonderenswaardig vind, is dat haar techniek ernaar streeft 'open source' te zijn ~ niemand geeft alleen les in 'Katonah Yoga'. Dat is niet mogelijk. Je geeft les met het materiaal dat je reeds bezit en de practice die je reeds doet, dus om een Katonah Yoga leraar te worden, moet je al een achtergrond hebben in een andere yoga lineage.

Het materiaal van Nevine is bedoeld als een draad in het weefsel, een draad in het kledingstuk, een ingrediënt in het unieke recept dat alleen kan worden opgeklopt door de individuele leraar en beoefenaar. Dit zorgt voor lessen die persoonlijke uitingen van creativiteit zijn, ontleend aan de inzichten van het eigen, langdurige, belichaamde onderzoek van elke leraar.

Onderstaande kaart verdeelt het lichaam in 9 kamers. Elke kamer van het huis is uniek met een ander karakter, uitzicht en functie. In zijn heelheid is het een geïntegreerd, levend organisme dat groter is dan de som der delen. 

The BODY as the HOUSE

Mijn lessen zijn gebaseerd op aspecten van onderdompelingen in bonte demimondes: ashrams, kunstwerelden, academische wereld, meditatie retreats en sound healing circles. Deze uiteenlopende, vaak paradoxale uitstapjes en ervaringen hebben ertoe geleid dat ik bepaalde waarden ben gaan omarmen bij het lesgeven in yoga. Groepslessen bloeien open in een sfeer van humor, speelsheid en enthousiasme met aanpassingen die voortkomen uit respect, empathie en precisie. 

Als het geven van een groepsles hetzelfde is als het dirigeren van een symfonie, is een privéles als het stemmen van een instrument. Om te stemmen, moet je naar het instrument luisteren. In mijn werk met privé situaties verschuift mijn focus naar het worden van een student van mijn student, zodat ik een meer specifieke leraar in de techniek van de yoga kan worden. Ik geloof dat alle yoga therapeutisch is. Ik gebruik mijn training voor empathisch luisteren en lezen, in overgave verblijven, voor het voelen van jouw energetische en fysieke lichaam. Ik gebruik mijn geest, mijn lichaam om te lezen wat het is om te zijn in de somatische beleving van jou als mens. En dan kijk ik om te zien; waar wil je naar toe?

Het is mijn taak om te zien waar iemands blinde vlekken zijn en te doen wat ik kan om mijn studenten te helpen een glimp op te vangen van wat er nog meer beschikbaar is. Ik wil alles waarderen wat elk mens al prachtig doet om het in het leven bij elkaar te houden, wat onvermijdelijk niet eerlijk is en soms erg moeilijk voor iedereen. Mijn taak is mijn studenten te laten zien wat zij beheersen, welke vaardigheden al ontwikkeld zijn. Ik wil jou in staat stellen om jouw competentie te zien en vanaf die plek, kijken we samen wat er nog meer mogelijk is. Wat kan ik voor mijn studenten doen door een adjustment of een Yin Yoga Assist, zodat ze sensorisch kunnen waarnemen dat er andere naturen beschikbaar zijn dan degene die ze hebben ontwikkeld? Waar kan ik jou helpen om meer somatische keuzes te vinden, meer zintuigelijke waarnemingen, zodat je gemak kunt ervaren in jouw houding, functie in jouw organen, op adem kunt komen? Hoe ondersteun ik jouw geometrie om formidabel en functioneel te zijn, om te ontdekken dat jij bij jouzelf past, dat jij in de wereld past?

Het is in de ruimte tussen ons waar iets nieuws ontstaat, een dans tussen aspiraties en archetypen. Een houding zingt wanneer de geometrie wordt geïntegreerd, wanneer er stroom doorheen beweegt in de vorm van plezier, verlangen en verbeelding. Dat gezegd hebbende, mijn uiteindelijke doel is niet om jou te leren hoe je een mooie houding moet doen. Mijn doel is om je te helpen yoga te beoefenen om een goed leven te leiden. Ons lichaam is geen probleem of project, maar het opmerkelijke kortstondige huis van ons leven. 

De volgende kaart informeert een dynamische meditatie waarbij de adem wordt gebruikt om door tijd en ruimte te reizen, waardoor de verbeelding verschillende kamers in zichzelf kan bezoeken.

Het politieke is persoonlijk. Het persoonlijke is praktisch. Het praktische is gerelateerd aan het belichaamde dagelijkse leven. Het praktische wordt weerspiegeld in hoe jij jouw leven en handelingen uitvoert. Velen van ons leven op een lichaamloze/dissociatieve manier, met het gevoel dat ons lichaam op de een of andere manier gescheiden is van onze geest. We bestaan op verschillende locaties op een spectrum van gedissocieerd/ontlichaamd tot belichaamd/geïntegreerd.

Onze lichamen zijn niet abstract, geen waanvoorstellingen, ze zijn ons huis in het nu. Ons hele leven speelt zich hier af, er is nergens anders om te leven. Ons lichaam en onze geest zijn nooit gespleten, hoewel we hebben gevoeld dat ze dat wel waren. We zijn geen instellingen, we zijn geen musea, we zijn geen abstracties, we zijn geen bezettingsplaatsen of verbeterprojecten. Onze geest, ons lichaam zijn symfonieën van meertalige, polyritmische conversaties. Het blijven overbruggen van verschillende psychologische genegenheden door middel van persoonsgebonden dialogen. 

Yoga is als origami voor het lichaam. In de fysieke houdingen vouw je het lichaam in en uit, en creëer je een nieuwe container, een vat of een beker. Door pranayama, breathwork of conscious breathing vul je die beker met een elixer, met prana. En tijdens de meditatie neem je een slokje uit je gevulde beker. Je ontvangt het geschenk van jouw inspanningen.

Voor wie? Katonah Yoga Inspired is geschikt voor iedereen die ook wat aan zijn of haar kracht en conditie wil doen. Intermediates en beginners met een gevoel voor speelsheid en enthousiasme zijn welkom!  

Meenemen? Omdat je tijdens deze les zowel dynamische houdingen als stilstaande houdingen doet, is het aan te raden om zachte rekkende kleding in laagjes aan te doen en warme sokken en een warme shawl of deken mee te nemen. Daarnaast slechts een (yoga) handdoek. Manduka Pro matten, bolsters, meditatiekussens, blokken en belts zijn voor iedereen beschikbaar en liggen reeds klaar voor gebruik.


Live The Process

Sharing YIN in Schagen since 2018


'En de dag kwam, waarop het risico om strak gesloten te blijven als een knop pijnlijker was, dan het risico om vol tot bloei te komen'. ~ Anaïs Nin