YinYoga Room

De Lifestyle

Waar koop ik mijn yoga mat, yoga filosofie boeken en andere goodies?

Je hebt eigenlijk niet veel nodig voor je leven als yogi. Het gaat echt niet om het dragen van fancy outfits of het spenderen van een hoop geld aan boeken. Je hoeft zelfs geen yoga mat te kopen voor een les bij de Yin Yoga Room. Er liggen Manduka Pro yoga matten, bolsters en dekens en Ecoyogi meditatiekussens klaar voor gebruik. Maar als je het net als ik en veel van mijn studenten heel fijn vind om op zo’n verrukkelijke zachte yogamat te liggen, dan zijn de diervriendelijke biologische scheerwollen yogamat of de veganistische anti allergie mat met lamsvelkarakter absolute aanraders en te koop via Mani Vivendi.

Waarom een zo veel duurdere biologische scheerwollen yogamat?

De schapen moeten biologisch worden gehouden. Dat betekent dat ze buiten grazen op land dat niet met insecticiden of pesticiden is behandeld. Verder moeten ze voldoende ruimte hebben, alleen natuurlijke voeding eten en geen preventieve antibiotica toegediend krijgen. De schapen mogen geen mulesing ondergaan. Dit is een techniek waarbij huid rondom de staart onverdooft wordt weggehaald ter voorkoming van een schapenziekte. De schapen worden rustig en diervriendelijk geschoren, zonder dat zij daarbij worden verwond. Bij de productie van de wol mogen geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Wolgaren dienen vrij te zijn van schadelijke stoffen. Aan de betrokken arbeiders moet een minimumloon worden betaald en moet sprake zijn van een maximum aantal werkuren per week. Kinderarbeid is verboden. De 2m dikke diervriendelijke biologische scheerwollen yogamat is te koop via Mani Vivendi.

Draagt een vegan biologisch wol?

Uiteindelijk zal het antwoord op deze vraag afhangen van hoe strikt de desbetreffende vegan is. Heb je te maken met een vegan die heel strikt leeft, dan zal die dat niet zo snel doen. Wol blijft immers een dierlijk product en het scheren van een schaap is eigenlijk tegennatuurlijk. Het valt bovendien niet uit te sluiten dat ook het scheren van een schaap op een biologische boerderij de schaap veel stress oplevert. Dat kan voldoende aanleiding zijn om als vegan ook geen biologische wol te dragen. Daarbij ligt het in de lijn der verwachting dat ook de biologische wolschapen uiteindelijk worden geslacht voor vlees. Ze worden dan weliswaar biologisch vlees, maar toch. Wat iemand wel en niet acceptabel vindt, dat moet hij/zij uiteindelijk zelf bepalen. De veganistische anti allergie mat met lamsvelkarakter is te koop via Mani Vivendi.

Ik associeer yoga met vegetariërs en bomenknuffelaars. Moet ik stoppen met vlees eten?

Dat is aan jou. De meeste van mijn collega’s en ikzelf houden ons aan een nagenoeg vegetarisch dieet en zijn ook gestopt met nog wat andere destructieve gewoonten. Onze honger naar vlees en andere ongeoorloofde substanties zijn gewoonweg onverenigbaar met de yoga lifestyle. Geweldloosheid is heel belangrijk in de yoga. Goed zorgen voor jezelf, je lichaam en het milieu betekent bewuste keuzes maken. Je lijf vertelt je wat het nodig heeft om gezond te bijven. Just listen.

Twee dagen na mijn yoga klas verlies ik mijn focus weer. Hoe houd ik deze voor altijd bij me?

Voor altijd zal niet lukken. Maar dagelijks 10 minuten mediteren helpt absoluut om je hoofd helder te houden. Er zijn een hoop trucjes om meditatie aan je dagelijkse routine toe te voegen, Als je opstaat, of vlak voor het slapen gaan. Na de lunch. Na een douche. Of onder de douche. Maar niet op weg naar je werk, straks vergeet je de weg.